2003plakat

III. Ultrakönnyű Repülők Találkozója és Fesztiválja

Rétság-Tolmács Repülőtér

2003. július 5-6

 




 



MADÁRTOLL 2003. július
Írta: Mezei Kati

A rendezvények híre gyorsan elterjedt az országban. Ki kellett bővítenünk a repteret és a helyszíneket.

A reptér 450 m hosszú lett, a színpad környéke 300 m, a vidámpark 250 m.

Több olyan helyszínünk van, ahol streetfighter  show, moto-cross verseny, lovarda, íjászat-lövészet, hangárban paintball működik.

A programok egész naposak. Minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt.

A harmadik rendezvényünkre- amit már a nagyközönségnek is készítettünk- a két nap alatt öt-hatezer ember volt kíváncsi.

 

Évekkel ezelőtt szűk körű motoros sárkányos összejövetelként indul az ultrakönnyű repülők találkozója a Rétság-Tolmács repülőtéren. A Nimbus Repülőklub, illetve Keserű Lászlóné Ildikó szervezésében. A szakmai fórum idővel a „Komoly” repülőnapok mintájára – nagyszabású rendezvénnyé nőtte ki magát. A mostani, országos szinten is meghirdetett találkozóra immár több merevszárnyú UL és háti motoros siklóernyős, sőt, az ország egyetlen autogiroja is hivatalos volt.

Ildikóék a földönjárókat is szerették volna beavatni az UL-ezés rejtelmeibe, az azzal kapcsolatos tévhiteket eloszlatva. S hogy mindezt nem csak ők tartják fontosnak, egyebek közt az is jelzi, hogy a Honvédelmi Minisztérium támogatásáról biztosította a rendezőket.

Talán csak Szent Péterhez nem sikerült összeköttetést találniuk.

Sokan szárnyon érkeztek volna, de az erős szélben – érthető módon – nem mertek elindulni. A légi bemutató nagy részt elmaradt.

Az érdeklődők kénytelenek voltak beérni a statikus kiállítással, holott sokan élesben is kipróbálták volna a repülést. Nagy sikere volt a „ földi képzés” részét alkotó színpadi előadásoknak. A helyi érdekű Romantic együttes Győzikéje hangot is adott abbéli örömének, hogy hazai pályán léphet fel.

Volt ipar és népművészeti vásár és a hangulati elemeket jelentő tűzijáték.

A rendezvény végül – a meghiúsult bemutatót ellensúlyozandó – hajnalig tartó utcabálba „ torkollott”

Dacára a körülményeknek a két nap alatt 5-6000-ren látogattak el a találkozóra, sokan közülük az ország távolabbi pontjairól, sőt Szlovákiából érkeztek. A jelek szerint bőven van létjogosultsága az ultrakönnyű repülőnapnak, olyannyira, hogy Ildikóék már meg is kezdték a jövő évi buli szervezését.

 

 

Nógrád Megyei Hírlap

Talán nem volt még ekkora nyüzsgés Rétságon, a volt katonai területen, a földön és a levegőben, mint az elmúlt hétvégén. A megrendezésre került repülőnap rengeteg embert vonzott a megyéből a helyszínre. Mezőfi Zoltán, Rétság város polgármestere megnyitójában elmondta.

Mivel a volt laktanya ezen része Tolmács községhez tartozik, ez az esemény  jó alkalom Tolmács és Rétság kapcsolatainak az erősítésére. Havai László, Tolmács község polgármestere szerint országosan példaként szolgálhat ez a repülőnap, hogy milyen módon lehet hasznossá tenni egy volt katonai területet.

A megnyitón Urbán Árpád a térség országgyűlési képviselője szólt néhány szót, aki üdvözölte a hasonló kezdeményezéseket és örült annak, végre vannak nagyobb tömegeket megmozgató rendezvényre is törekvések. Határozott fejlődésnek indultak a természethez közel álló sportok így a lovaglás, íjászat, sportrepülés.

Az eseményen megjelent Tóth Ferenc a Nimbus Repülőklub elnöke is aki elmondta, hogy a rétsági repülőtér építésére néhány éve merült fel az ötlet és a tavalyi repülőnap után egy még szélesebb réteget megmozgató rendezvényt szerveztek Ildikóék.

Ez sikerült is, ugyanis amellett, hogy égen-földön motoros sárkányok nyüzsögtek, bemutatót tartottak továbbá a shaolin harcművészek, rendőrkutyák és akciócsoportok.

  • Volt motorkerékpár-kiállítás, népművészeti vásár.
  • A repülőnap lényegével jól harmonizált a kiállítás, ahol szárnyas testvéreink közül láthattunk néhány különleges fajtát.
  • Színvonalas koncertet adott Csonka András színművész és a Romantic együttes.
  • Az este 10 órakor kezdődött tűzijátékra is rengetegen maradtak a helyszínen.
  • Másnap motoros kaszkadőr-bemutatót láthatott a közönség, valamint a bátrabbak a levegőbe
  • is emelkedhettek a kétszemélyes motoros sárkányrepülővel.