2003plakat

IV. Országos Ultrakönnyű Repülők Találkozója és Fesztiválja

Rétság-Tolmács Repülőtér

2004. július 2-4


Az évet ismét földmunkával kezdtük. Katonai és vendéglátóipari sátraknak, valamint merevszárnyú UL-nek és más nehézgépeknek is helyet biztosítottunk.

Tovább bővült a programkínálat is.

Az idén a TV2, ATV, Gyarmati TV, és a Video-Info rövid filmösszeállítást és riportokat készített a rendezvény ideje alatt, amit szombaton este a Híradóban látható volt.

A Nógrád Megyei Hírlapban, az Aero magazinban, Madártollban egész oldalas cikk és kép jelent meg.

A háromnapos rendezvényről a Rétsági Kábeltelevizió (VIDEO-INFO) segítségével 2 és fél órás film készült, bemutatva az összes helyszínünket programokat. A film megrendelhető DVD-n!

Sok érdekesség található rajta, amit nem láthatott mindenki a rendezvény ideje alatt.

Ebben az évben a három napon 13-15000 ember látogatott el hozzánk.

A programban szereplők közül 300 fő Emléklapot kapott.

Motoros sárkányosok között tájékozódási versenyt rendeztünk, a nyertesek Emlékkupát kaptak.

A kupákat Tóth Ferenc klubvezetőnk, az Emléklapokat Szabó "TOPI" Zoltán százados MIG-29 bemutatópilóta adta át a versenyzőknek.

Tájékozódási verseny eredménylista:

Junior kategória:

Hangonyi János (Salgótarján)

Horváth Gyula (Budapest)

Veres András (Kiskunfélegyháza)

 

Szenior kategória:

Martinez Endre (Budapest)

Dybas Frédi

Patóczky György (Budapest)





 








Aero magazin májusi száma

Írta: Mezei Kati

Rétság, a hazai UL-esek Woodstockja

Szűk körű baráti összejövetelnek indult a rétsági repülőnap. Fő profilja a motorossárkány repülés. A szakmában és a környékbeliek között híre szaladt a rendezvénynek és a kicsinek bizonyuló bogrács után a kondért is be kellett üzemelni.

Tavaly több ezren voltak kíváncsiak a rétsági találkozóra, repülősök és nem repülősök egyaránt az ország különböző pontjairól, sőt külföldről is. Mind ezt nagyrészt a változatos „civil” programoknak is köszönhető: amíg a család feje repül vagy legalábbis a „földi kiképzés” részeként ismerkedik a légi járművekkel - , a „csatolmányok” is elfoglalják magukat.

Keserű Lászlóné Ildikó rendező elmondása szerint az idén tovább bővül a repertoár.

Több nem túl ismert – és ennélfogva különlegesnek számító – repülőeszköz is hivatalos a rendezvényre.

Bemutatót repül kiváló motoros műrepülő pilótánk, Veres Zoltán – ő egyébként hihetetlen humort képes „belevinni” a figurákba (amelyek végrehajtása már jóval kevésbé lehet mulatságos). A közérthetőség kedvéért a pilóták – hivatásos szpiker közreműködésével – felkonferálják magukat; a gépüket és a bemutatókat.

Napnyugta után a résztvevőket tárt karokkal várják a vendéglátói pavilonok, amelyek utcabál keretében látogathatók végig.

 

 





Aero magazin augusztusi száma

Írta: Tóth Ferenc (PAMACS) NIMBUS  Repülőklub elnöke



Ismét jó volt Rétságon

„Az én időszámításom szerint negyedik alkalommal gyűltünk össze a Börzsöny lábánál, Rétságon.

Jó volt megérkezni és várni a több ezer szórakozni vágyó megérkezését.

Jó volt a régi és új arcokat látni a repülő sátortábor körül, elővenni az üveget és azt mondani, vagy hallani: ezt kóstold meg ilyent még nem ittál.

Igazi meglepetés volt a vacsora amire nem számított senki, és igazi meglepetés volt, hogy milyen finom. Másnap ébredés, újabb barátaink érkeznek. Hallgatunk izgalmas történeteket. Abban az időpontban, amikorra égi bemutatásunkat terveztük, a szél alább hagyott. A bemutató után rádöbbentünk, hogy a repülőtér immáron kicsi nekünk. Úgy jártunk, mint a növésben lévő gyerek, aki reggelre kinőtte az ágyát.

Jó volt látni és érezni a vöröskeresztes sátorban rajtam és értem tüsténkedő ápolókat és hallani az orvos megnyugtató hangját, miközben a vénámat vette célba. Jó volt tudni, hogy barátaim bármikor beszállnak a helyemre hisz azt már rég tudom, hogy nincsen pótolhatatlan ember, még én sem.

Jó volt tudni, hogy másnap minden újra kezdődik.

Késő délután jó volt elköszönni és meglapogatni a hazafelé indulókat.

És jó lesz, ha jövőre újra Rétságon lehetek.”

 

 





Nógrád Megyei Hírlap

2004. július 5.

Repülősünnep égen és földön

Repülősök találkozójának adott helyet az elmúlt hét végén a rétsági repülőtér, üzemeltetője, a Nimbus Repülőklub felvonultatta, bemutatta, szerepeltette, egyszóval ide csalogatta mindazt, ami szívesen fogadott látvány, mindazokkal, akik ezekben otthonosan, sőt profi szinten mozognak. S produkciója szólt mindazoknak, akik az óriási teret lefoglaló háromnapos eseménysorozat látnivalóiért eljöttek az önmagában is vonzó Börzsönyaljára.

 A negyedik alkalommal megszervezett rendezvény összetettsége, sokoldalúsága állandó mozgásra késztette a közönséget ki jobbra, ki balra, ki előre tartott, aszerint, hogy inkább az autós parádénál, a repülőmodellezőknél, az egzotikus madarak kiállításánál kezdi a nézelődést, vagy bemelegítésként próbálja szemmel követni a cross-motorosok bravúros száguldását. Aki szereti a négylábúakat, annak a repülőtér felé menet biztosan megakadt a szeme a fantasztikusan jól iskolázott németjuhászon. A Cserhátvölgyi Kutyás Klub egyik derék eb tagja elképesztő fegyelmezettséggel, készségesen, ki tudja hányszor megismételt, végrehajtott, tűrt többféle, nyargalászással járó feladatot. Miközben a szél ellenére nagyon melege volt.

Természetesen a három nap főszereplői mégis a repülősök, a különböző repülő szerkezetek és pilótáik voltak. Erre utalt az is, hogy a fel- és leszállás helye irányában, irányából volt a legélénkebb a jövés-menés, feladva a leckét a biztonsági embereknek, a nézők és mindenki más testi épségéért intézkedő polgárőröknek, nem utolsósorban Marton László repülésirányítónak.

Elképzelni könnyű, amint a sok-sok fura, lepkeszerű gépmadár az ország különböző pontjairól felemelkedve, nekiiramodik, azonos cél irányába. Nem biztos azonban, hogy könnyed vállalkozás volt az erős szélben célba, Rétságra érni. Szombaton kora délutánig nagyon kevés sárkány szállt fel, a repülőmodellezők, és a népszerűnek bizonyult sétarepülésre, mintegy húszpercenként tovarobogó HA-PYC jelzésű kisrepülő uralta a földi és égi teret.

A rendező Nimbus klub főpilótája, Tóth Ferenc, piros Ferrarinak nevezett sárkányrepülőjével érkezett Rétságra, hogy ejtőernyőst ugrasson, s maradandó élményt szerezzen a nézőknek azzal az attrakciójával, légi mutatványával, melyet egy 300 méter hosszú, hatvan centi átmérőjű gumicsővel hajtott végre. Kétéves, részben csapatban végzett munka előzte meg ezt, az „égi kígyós” mutatványt.

Veres Zoltán, műrepülő Európa-bajnok légibemutatója volt a repülősünnep egyik fő száma, de az ultrakönnyű repülőknek és a siklóernyősöknek is nagy sikerük volt a nap során.

A százféle, többé-kevésbé törékeny szerkezettel kivitelezett mutatványokon kívül azonban számos más szórakoztató program – lovas-, határőrségi, íjász-, rendőrségi és egyéb bemutató mellett koncertek, diszkó és utcabál – is várta a fesztivál vendégeit.

M. J.