VIII. Országos Ultrakönnyű Repülők Találkozója és Fesztiválja
5 éves együttműködés a Magyar Honvédséggel

Szeptember 5-6.
Rétság-Tolmács repülőtér

2009

2009. évi program

Szeptember 5.

09:00 - Modellezők
10:00 - Motoros sárkányok látványos, ügyességi versenye
          - Motoros sárkányok kötelékrepülése
          - Műrepülő bemutató Extra 300 LP /Nádas Tamás EU bajnok/
13:45 - Motor Falke SF-25 szinkronrepülés
          - MD 500 helikopter
14:20 - MH.  kézitusa- és közelharc bemutató
          - MH. Ejtőernyőzés, kézifegyverek, G-ruha, búvár bemutató
          - II..Világháborús Amerikai Hadiemlékeket Ápoló Alakulat harci bemutatója
15:40 - Hajdu Trio Apollo Fox kötelékrepülés
          - Aluette 318 C helikopter
          - Ikaros C-22 repülőgépek kötelékrepülése
16:45 - Kyokushinkai karate
          - Autogiro-k kötelékrepülése    
          - Motor nélküli sárkányvontatás
          - Repülőmodellek
18:40 - Tűzoltó bemutató
20:00 - Sötétben fényrevű /Repülő lámpások felengedése/ a reptéren                 
           

 

  2    4    6    7

 

    10    12    14

 

Állandó programok:

- MH. BTR-80 A kétéltű
- MH. Jetfly repülőszimulátor RFO
- MH. Kézifegyverek
- MH.Tűzszerészek
- II. Világháborús Amerikai Hadiemlékeket Ápoló Alakulat
- Légcsavar- repülőgép- és motor gyártók kiállítása

  Európában egyedülálló:
- Német „Tigris” harckocsi kiállítás és sétaharckocsizás terepen 

- Gripen Teszt  /3D karika 2 üléssel/
- Mindenki számára lehetőség : víz alá merülés búvárruhában
- Biztonságiöv-és Motor-szimulátor, Bűn-és Baleset Megelőzés, járőrautó,
- Sétalovaglás- Autó-kiállítás- Díszmadár-kiállítás és vásár
- Állatsimogató gyerekeknek
- Vidámpark
- Sétarepülés
- Műrepülés JAK 52-vel

16      18     20     22

24           26           28

Szeptember 6.
 Állandó programok, séta- és műrepülés, ejtőernyős tandemugrás
30 

Belépő: Szombaton: 600.-Ft/fő, repülőgéppel levegőben érkezőknek és a 10 éven aluli gyermekeknek ingyenes!
Vasárnap: A belépő mindenki számára ingyenes!

Extrém Légisport Egyesület Rétság   www.ul–talalkozo.hu

Keserű Lászlóné Ildikó főrendező


 

mh_level

 

mh

Együttműködésben

2009.09.22.

04

01A közelmúltban került sor Rétság-Tolmács repülőterén a VIII. Országos Ultrakönnyű Repülőgépek Találkozójára. A rendezvény az „5 éves együttműködés a Magyar Honvédséggel” szlogennel került idén megrendezésre.

Noha az eseményt az időjárás nem fogadta kegyeibe, a délutáni napsütésre varázsütésszerűen megnövekedett látogatósereg megtekinthette az MH 5. Bocskai István Lövészdandár statikus bemutatóját, valamint betekintést nyerhettek MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj tűzszerészeinek munkájába.


02

Jet-Fly szimulátor



Az érdeklődők megtekinthették továbbá a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóinak katonai közelharc- és kézitusa bemutatóját, kipróbálhatták a MH ÖHP Repülő Felkészítési Osztály által üzemeltetett Jet-Fly szimulátort is. A rendezvényen toborzó pontot működtetett a MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság salgótarjáni toborzó és érdekvédelmi irodája, széleskörű tájékoztatást nyújtva az NFTC pilótaképzési programról, illetve a Magyar Honvédség oktatási intézményeibe történő jelentkezés lehetőségeiről, feltételeiről.

Tűzszerészek



03A Magyar Honvédség által nyújtott programokon túl a rendezvényre kilátogatók többek között egy német „Tigris” harckocsival is „harckocsikázhattak”, vagy megtekinthették a II. Világháborús Amerikai Hadiemlékeket Ápoló Alakulat statikus- és dinamikus bemutatóját. A bátrabbak beülhettek a 3D karikába, vagy sétarepülésen vehettek részt, de még a búvárkodást is volt lehetőségük kipróbálni.

 


Aknakereső és hatástalanító robot

 

 

Szöveg: Gáspár M. Levente őrnagy
Kép: Csehi Attila zászlós



fej

cikk


cikk


cikk

 

 

 

101

Rétság epilógusa

0111

Csapatunk részt vett a Rétság-Tolmács repülőtéren rendezett Ultrakönnyű repülőgépek találkozóján, ahol is több  hagyományőrzővel együtt egy színes, érdekes kiállítással vártuk a nézőket. Sajnos az időjárás nem kegyelmezett, és a hatalmas erejű szél ellehetetlenítette a repülőgépek magasba emelkedését. De számunkra mégsem volt eseménytelen rendezvény.
Pénteken, délutáni érkezésünket követően megkezdtük a sátortábor kialakítását, a csapatsátor felverését, és a berendezkedést. Ekkor már Bajlós Árnyak vettek körbe minket az égen, s hamar elkezdett előbb szemerkélni, majd zúdulni az eső. A csapadékhoz erős szél is társult, amely mindenkit bekényszerített a sátrába, vagy a közeli hangárok egyikébe. S ez így is maradt reggelig. Örömmel tapasztaltuk, hogy az eredeti csapatsátor jól állta a viszontagságokat, és derekasan helytállt.
Szombat délelőtt kivilágosodott az égbolt, felszakadoztak a felhők, így újult erővel kezdtünk neki a kiállítás felépítéséhez.A kemény agyagos földben csak jelképes lövészárkot ástunk, de azt igényes homokzsák elrendezés és álcázás követte.
A hirtelen változó időjárási körülmények ellenére szép számmal voltak érdeklődök.
Buck

 

 

ujsag

A repülés hétvégéje: kavalkád égen s földön egyaránt - VIII. Ultrakönnyű Repülők Találkozója

Rétság, Tolmács - Szeptember ötödikén és hatodikán nagy lesz a légiforgalom a Rétság-Tolmács repülőtéren, ugyanis a hétvégén rendezik meg a VIII. Országos Ultrakönnyű Repülők Találkozóját. Műrepülés, szabadesés, modellek, páncélosok, tűzoltók és még számos program színesíti a hazai repülős élet egyik meghatározó eseményét.

2009. szeptember. 01. kedd | Szerző: VN-online 

E két nap számos légi és földi programot kínál a látogatóknak, ezek közül néhány:

Lesz műrepülő bemutató, ahol egy Extra 300 LP típusú repülőgép és egy JAK-52-es hasítja majd a levegőt, akár méterekre a reptér füve felett. Nem csak nagyban, hanem kicsiben is műrepülnek, ugyanis sugárhajtású repülőgépmodellek bemutatója is lesz, ami igazi ritkaságnak számít modellező körökben. Mindemellett Autogiro kötelékrepülés, Ikaros C-22 repülőgépek találkozója és kötelékrepülése is várható. A két napos rendezvényen persze számos repülőalkalmatosság felbukkan majd: Ultralight és merevszárnyú gépek, hátimotoros siklóernyősök, Aulette 318 C helikopter, Mosquito, Motor Falke,Tukano, G2 Gerle. És lesz még éjszakai fényrevű is.


vn01
Ultrakönnyű repülők, merevszárnyúak és gyrocopterek is megfordulnak a reptéren

Akik az égről a föld felé fordítják tekintetüket láthatják a Tűzoltók megyei versenyét, a Magyar Honvédség bemutatóit, a II. Világháborús Amerikai Hadiemlékeket Ápoló Alakulat kitelepülését, a Honvéd Páncélos-és Gépjárműtechnikai bemutatóját és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság: rendőrségi motorkerékpár – biztonsági öv szimulátorát, s igaz nem a levegőhőz kapcsolódik, de mindenkinek lehetősége lesz búvárruhában víz alá merülni.


vn02
A földön is lesznek programok, búvárkodástól a tankokig

Akik szeretnének a sétarepülésen túl, közelebb kerülni a repüléshez kipróbálhatják  MH. Repülő Felkészítési Osztály Szolnok: Jetfly sátorában a repülőgép-szimulátorokat, a Gripen tesztet (3D karika 2 üléssel), az extrémhintát (a hinta sebessége folyamatosan változtatható -1g -től + 6,5 g-ig), vagy a szabadesés szimulátort.

 

 

vsz

Rétságon tankot is lehet vezetni
Nehéz harckocsik és ultrakönnyű repülőgépek

 
Akár harckocsit is vezethet, sőt, egy kis időre vadászrepülőgép pilótának képzelheti magát, s általában nem mindennapi élményben lehet része annak, aki szeptember 5-én és 6-án ellátogat a Rétság és Tolmács között fekvő repülőtérre. Itt rendezik meg ugyanis az ultrakönnyű repülők országos találkozóját, amely évekkel ezelőtt szimpla baráti összejövetelnek indult, mára pedig a régió egyik jelentős őszi rendezvényévé nőtte ki magát. Idén a Magyar Honvédség katonai alakulatai is jelen lesznek a rendezvényen. Ez az egyetlen találkozó az országban, amely összefogja az ultrakönnyű repülősök több száz fős táborát.
ultrakonyu_repgep     tank_1

 

 

 

50

 

Sétaharckocsizás is lesz az ultrakönnyű repülők országos találkozóján

Szerző: Editor

Kipróbálhatják a Gripen-tesztet és sétaharckocsizhatnak is az ultrakönnyű repülők országos találkozójának résztvevői. A Magyar Honvédség katonai alakulatai is jelen lesznek a rendezvényen, amelyet szeptember 5-én és 6-án rendeznek Nógrád megyében a Rétság és Tolmács közötti repülőtéren.
A szervező, Keserű Lászlóné Ildikó motoros sárkányrepülő pilóta, a rétsági Extrém Légisport Egyesület elnöke elmondta: ott lesz a találkozón az Európában egyedülálló német Tigris tank is, pilóta kíséretében sétaharckocsizni is lehet a járművel a terepen.
Az érdeklődők kipróbálhatják a Gripen-tesztet, a kétüléses, 3D-s karikát.
Az idén nyolcadik alkalommal szervezett országos találkozón részt vesznek a Magyar Honvédség katonai alakulatai is, ők bemutatót tartanak közelharcból, ejtőernyőzésből, kézifegyverekből és búvárkodásból. A víz alatti súlytalanság érzését a résztvevők is átélhetik a helyszínen, lesz mód a víz alá merülésre búvárruhában.
Sétalovaglás, sétarepülés, műrepülés is várja az érdeklődőket. Ott lesznek a programon a modellezők, megrendezik a motoros sárkányok ügyességi versenyét, lesz műrepülő bemutató, és több típusú repülőgép (SF-25, Ikaros C-22, Autogiro) kötelék- és szinkronrepülése.
Újdonság lesz a találkozón a fényrevü, a fénylő, nagyméretű kívánságlámpák felengedése.

Forrás: www.mti.hu

 

 

kul

Körsétázzon többtonnás tankkal!

2009. szeptember 1. 14:14

A Magyar Honvédség katonai alakulatai is jelen lesznek a rendezvényen, amelyet szeptember 5-én és 6-án rendeznek Nógrád megyében a Rétság és Tolmács közötti repülőtéren.

kpmti

A szervező, Keserű Lászlóné Ildikó a rétsági Extrém Légisport Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: ott lesz a találkozón az Európában egyedülálló német Tigris tank is, pilóta kíséretében sétaharckocsizni is lehet a járművel a terepen.

A tankot a II. Világháborús Amerikai Hadiemlékeket Ápoló Alakulat amerikai és német tábort állít majd fel a helyszínen.
Az érdeklődők kipróbálhatják a Gripen-tesztet, a kétüléses, 3D-s karikát, valamint az Amerikában az ejtőernyőzés gyakorlásában használt szélcsatornát.

Az idén nyolcadik alkalommal szervezett országos találkozón részt vesznek a Magyar Honvédség katonai alakulatai is, ők bemutatót tartanak közelharcból, ejtőernyőzésből, kézifegyverekből és búvárkodásból. A víz alatti súlytalanság érzését a résztvevők is átélhetik a helyszínen, lesz mód a víz alá merülésre búvárruhában.

Sétalovaglás, sétarepülés, műrepülés is várja az érdeklődőket. Ott lesznek a programon a modellezők, megrendezik a motoros sárkányok ügyességi versenyét, lesz műrepülő bemutató, és több típusú repülőgép (SF-25, Ikaros C-22, Autogiro) kötelék- és szinkronrepülése.

Újdonság lesz a találkozón a fényrevü, a fénylő, nagyméretű kívánságlámpák felengedése.

A rétsági találkozó 2001-ben még szűkkörű, baráti összejövetelként indult, de 2004-re már országos rendezvénnyé nőtte ki magát, a szervezők öt éve együttműködnek a Magyar Honvédséggel is. Ez az egyetlen találkozó az országban, amely összefogja az ultrakönnyű repülősök több száz fős táborát.

Kultúrpart/MTI

 

 

 

kire

Sétaharckocsizás a repülőstalálkozón

hir Kipróbálhatják a Gripen-tesztet és sétaharckocsizhatnak is az ultrakönnyű repülők országos találkozójának résztvevői. A Magyar Honvédség katonai alakulatai is jelen lesznek a rendezvényen, amelyet szeptember 5-én és 6-án rendeznek Nógrád megyében a Rétság - Tolmács repülőterén.

Hirextra.hu